PALÍNDROM: paraula o frase que es llegeix igual de dreta a esquerra que d'esquerra a dreta.

Palíndrom prové del terme grec palindromos format per -palin (de nou) i -dromos (cursa).

Mut sóc noble, erudit i duré el bon costum.

TWITTER

TWITTER
Jesús Lladó

Palindromistes

divendres, 18 de novembre de 2011

El palíndrom, artefacte “paginal”

Em permeto usar el terme “paginal”, crec que inexistent, per definir un aspecte essencial, almenys per a mi, del palíndrom.
Quan un palíndrom s’allarga més enllà de les fronteres d’una pàgina, perd la seva força i el seu impacte. Es dilueix en l’extensió i resta com un joc virtuosístic, d’altra banda meritori, que principalment ha gaudit el palindromista en fer-lo.
Quan el palíndrom és realment bo, es mereix una pàgina per a ell sol, regnant en solitari en un espai que omple amb excel·lència i orgull.
Aleshores és quan el lector ho agraeix perquè, amb una ullada, és atacat per una dosi important d’enginy i d’amor pel llenguatge. Quin plaer!

Me permito usar el término "paginal", creo que inexistente, para definir un aspecto esencial, al menos para mí, del palíndromo.
Cuando un palíndromo se alarga más allá de las fronteras de una página, pierde su fuerza y su impacto. Se diluye en la extensión y queda como un juego de virtuosismo, por otro lado meritorio, que principalmente ha gozado el palindromista al hacerlo.
Cuando el palíndromo es realmente bueno, se merece una página para él solo, reinando en solitario en un espacio que llena con excelencia y orgullo.
Entonces es cuando el lector lo agradece porque, con un vistazo, es atacado por una dosis importante de ingenio y de amor por el lenguaje. ¡Qué placer!

2 comentaris:

xavi torres ha dit...

Ara com ara, els palíndroms que ocupen més d'una pàgina són tota una raresa. Dius bé, Jesús, quan afirmes que, en superar aquesta barrera, el palíndrom perd força i impacte. Però crec que això passa perquè encara no hem llegit cap palíndrom llarg que pugui ésser llegit amb fluïdesa, que tingui una prosa entenedora, que estigui dotat d’una coherència interna pel que fa a contingut i estil, un palíndrom llarg la sintaxi del qual no sigui tant forçada i sobre-esquitxada d’exclamacions, comes, punts i punts suspensius, com acostumen a passar en aquests palíndroms gegantins. Si n’hi ha algun que acompleix aquestes condicions, totes alhora, segur que no ens farà res girar el full i continuar llegint-ne les pàgines que calgui, meravellats pel fet de que tot aquell text que va, tornarà de la mateixa manera. Però això només m’ho imagino, és clar.

Jesús Lladó ha dit...

També tens raó. Quan arribi caldrà canviar el qualificatiu.
Gràcies.
Jesús